2+1 gratis op alle zilveren & stalen juwelen* Shop nu!

Hoogstwaarschijnlijk denk je bij goud meteen aan de prachtige goudgele kleur van dit materiaal. Toch is goud verkrijgbaar in meerdere kleuren zoals rosé of wit. In deze blog kom je alles te weten over witgoud. We vertellen je wat het materiaal precies is, wat het verschil is tussen witgoud en andere edelmetalen, en hoe duur witgoud is.

Wat is witgoud

Allereerst vertellen we je iets over wat goud precies is. Dit materiaal heeft van nature altijd een geelachtige kleur en wordt in pure vorm eigenlijk nooit gebruikt voor juwelen. Dit komt omdat 100% puur goud van nature een zeer zacht materiaal is, en niet goed zijn vorm zou behouden. Daarnaast is goud een kostbaar materiaal en zouden juwelen die volledig gemaakt zijn van goud erg prijzig zijn.  

Om goud toch te kunnen gebruiken voor juwelen, wordt het gemixt met andere materialen. Deze mix van verschillende metalen wordt een legering genoemd. Door het goud te mixen met hardere metaalsoorten krijg je een steviger eindproduct. Daarnaast kan de kleur van het eindproduct ook worden aangepast door het gebruik van verschillende metalen in de legering.

Witgoud is zo’n legering waarbij gebruik wordt gemaakt van zilveren of witte metaalsoorten zoals zilver, palladium of mangaan. Deze materialen in combinatie met goud geven een witgouden kleur. Vroeger werd ook vaak nikkel gebruikt in de legering, maar aangezien hier vaak allergische reacties door zijn ontstaan, is het niet meer toegestaan om grotere hoeveelheden nikkel te gebruiken. Bij Lucardi zijn alle juwelen dan ook geheel nikkelvrij.

witgouden ringen

Witgoud en karaat

Bij gouden juwelen wordt het aantal karaat weergegeven, zo heb je vast wel eens van 18 karaat gehoord. De hoeveelheid karaat geeft aan hoeveel procent puur goud er in de legering is gebruikt. Bij witgoud is de hoeveelheid puur goud precies zoveel als bij geelgoud, het verschil van materialen zit enkel in de metalen waarmee dit percentage goud wordt aangevuld.

Zo zit er bijvoorbeeld in een 14 karaat geelgouden juweel 58,5% puur goud, en bestaat de overige 41,5% uit zilver en koper. Bij 14 karaat witgouden juwelen bestaat het juweel ook voor 58,5% uit geelgoud maar bestaat het overige percentage voor een (groter) deel uit de metalen zilver en palladium of mangaan die zorgen voor de witte kleur.

De hoeveelheid karaat kan je ook bij witgouden juwelen herkennen aan een stempeltje in het juweel. Zo is bij 14 karaat witgoud met een percentage van 58,5% een stempeltje in het juweel te vinden met de code 585.

Wil je toch nog wat meer weten over goud en de verschillende hoeveelheden karaat? Je kan meer er meer over lezen in onze blog over gouden juwelen.

Wat is gerhodineerd witgoud

Witgoud krijgt de kleur door de legering van verschillende materialen. Toch zie je vaak bij witgouden juwelen de term gerhodineerd staan. Dit rhodineren houdt in dat er een dun laagje rhodium aan het juweel wordt toegevoegd. Rhodium is een edelmetaal dat van nature een witte kleur heeft, en deze eindlaag geeft de witgouden juwelen dan ook een stralende en nog wittere uitstraling!

Witgouden sieraden

Wat is het verschil tussen witgoud, platina en zilver

Witgouden juwelen worden ook wel eens omschreven als zilverkleurig en daardoor kan het lastig zijn om het verschil te zien en te weten tussen andere zilverkleurige materialen als platina, zilver en witgoud.

Platina is een edelmetaal met een kleur die vergelijkbare is met witgoud. Maar wat is dan het verschil tussen platina en witgoud? Wel, platina is een stuk harder en zwaarder dan goud, en heeft ook een iets hogere prijs dan witgoud. Ook aan de kleur zou je verschil kunnen zien, platina is namelijk iets grijzer dan witgoud.

Ook zilver en witgoud lijken op elkaar, maar hebben elk nog andere eigenschappen. Het verschil tussen witgoud en zilver is dat zilver nog zachter van materiaal is dan goud, en tevens goedkoper. Een andere eigenschap van zilver is dat het zichtbaar kan oxideren, waardoor zilveren juwelen een zwarte kleur krijgen. Ook bij zilver en witgoud kan je het verschil zien door goed naar de kleur te kijken, zo is zilver witter dan witgoud en kan het een doffere uitstraling hebben.

De prijs van witgoud

De prijs van (wit)gouden juwelen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal karaat, de prijs van goud en de extra handelingen die soms nodig zijn in het productieproces. Zo is rhodineren onderdeel van het productieproces van witgouden juwelen en worden er duurdere materialen in de legering gebruikt. Hierdoor kunnen witgouden juwelen soms net iets duurder uitvallen dan gouden juwelen. Bij Lucardi proberen we zo veel als mogelijk de prijzen van witgoud en geelgoud gelijk te houden. Toch kan het zijn dat witgouden juwelen die speciaal op bestelling worden gemaakt een hogere prijs hebben.


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..