Laura Brouns

Alles over vergulde juwelen

Wanneer je op zoek bent naar mooie en betaalbare juwelen, dan ben je vast al wel eens vergulde of goldplated juwelen tegengekomen. Maar wat houdt ‘verguld’ nu precies in? Keep on reading, want in deze blog vertellen we je er alles over!

 • Wat zijn vergulde juwelen?
 • Hoe werkt het proces van plating?
 • Wat moet ik weten voordat ik een verguld juweel koop?
 • Hoe kan ik vergulde juwelen onderhouden?

Wat zijn vergulde juwelen?

Een verguld juweel heeft een basis van metaal (edelstaal, zilver, koper, messing..) en wordt afgewerkt met een ander laagje materiaal. Bijvoorbeeld een stalen ring met een laagje van goud, dit wordt ook wel goldplating of goldplated genoemd. Of als het juweel zilver als eindlaag heeft, dan spreken we over silverplating of silverplated. Met enkel de toplaag als eindlaag, is een verguld juweel om die reden goedkoper dan een volledig gouden of zilveren ring.

Hoe werkt het proces van plating?

Om meer informatie te geven in het proces van plating, leggen we uit hoe dit bij onze grootste leverancier gaat. Het plating-proces kan in totaal meerdere dagen duren. We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe dit proces verloopt.

 • Wanneer de juwelen binnenkomen, zijn ze enkel nog maar gemaakt van het basismateriaal. Bij de meeste vergulde juwelen van Lucardi is dat messing of koper. 
 • Het juweel wordt goed gereinigd en afgespoeld zodat er geen vuil meer op zit.  
 • De eerste laag waarin het juweel wordt ondergedompeld is puur koper. Dit is de voorbehandeling die ervoor zorgt dat de gouden laag beter blijft zitten en het juweel mooi blijft glanzen. Na deze eerste voorbehandeling moet het juweel goed drogen. 
 • De tweede laag is direct de hoofdlaag. Hiervoor gebruikt onze leverancier een vloeibare variant van 18 karaat goud. Dit is de laag die een mooie kleur geeft aan het juweel, en ervoor zorgt dat het vergulde juweel de uitstraling van een echt gouden sieraad krijgt. Ook na deze laag moet het juweel goed drogen.
 • De derde laag die wordt gebruikt bij vergulde juwelen, is een hypoallergene en transparante vloeistof. Deze laag wordt ook wel electro-coating genoemd aangezien er elektriciteit aan te pas komt wanneer de juwelen in deze laag worden ondergedompeld. De elektriciteit zorgt ervoor dat de plating beter en egaler hecht. Deze laag geeft een extra bescherming!
 • Na al deze stappen heeft het juweel haar prachtige eindkleur gekregen, en is er nauwelijks onderscheid te zien tussen een verguld juweel of een juweel dat volledig uit goud of zilver bestaat.

Wat is het verschil tussen gold plated, gold filled en gold vermeil?

Naast een gold plating bestaan er ook gold filled juwelen of juwelen van gold vermeil. Wat een plating precies is heb je hierboven al kunnen lezen maar wat is het verschil tussen gold plated, gold filled en gold vermeil?

Een gold filling lijkt erg op een gold plating. Ook hierbij wordt er een laagje goud over het basismateriaal geplaatst. Het grootste verschil is de dikte van deze laag goud. Bij gold filled juwelen moet minimaal 5% van het gewicht bestaan uit de goudlaag.

Gold vermeil is eigenlijk een specifieke versie van gold plated juwelen. Bij gold vermeil is een vereiste namelijk dat het basis materiaal zilver is. Terwijl bij gold plated juwelen ook andere basismaterialen gebruikt kunnen worden zoals staal.

goldplated armband hartje klaver
goldplated oorbel hartje
goldplated ketting initiaal

Wat moet ik weten voordat ik een verguld juweel koop?

Hoe lang een verguld juweel mooi blijft, hangt af van verschillende factoren:

 • Er zijn 2 verschillende soorten plating: chemische plating en plating met echt edelmetaal. Bij Lucardi verkopen we enkel vergulde juwelen voorzien van echt edelmetaal, namelijk 18 karaat goud. De chemische variant omvat alleen een kleurstof, daar wordt geen echt goud voor gebruikt en is dus minder van kwaliteit.
 • Hoe lang je juweel mooi blijft, is ook afhankelijk van het soort juweel. Als je bijvoorbeeld een vergulde ring hebt, zal deze door dagelijks gebruik meer in aanraking komen met invloeden van buitenaf dan een ketting in verguld goud of zilver. Hierdoor is de kans groot dat een vergulde ketting langer mooi blijft dan een vergulde ring.
 • Het hangt er ook vanaf hoe dik de vergulde laag plating is. De dikte wordt aangegeven door het woord micron, dit kan liggen tussen de 1.0 en 5.0. Hoe dikker de laag, hoe minder snel het vergulde laagje zal gaan slijten. Eén micron staat ongeveer gelijk aan een jaar. Een juweel van 1 micron blijft over het algemeen dus één jaar mooi. Een juweel van 5 micron ongeveer vijf jaar.

Blijven vergulde juwelen lang mooi en hoe kan ik ze het beste onderhouden?

Veel mensen vragen zich af of hoe snel een verguld juweel verkleurt of slijt. Doordat de vergulde juwelen van Lucardi een laagje van echt zilver of goud bevatten, verkleuren ze niet, maar door invloeden van buitenaf kan het laagje uiteindelijk wel slijten.

Het kan ook voorkomen dat een verguld juweel groen uitslaat. Dit heeft te maken met de zuurgraad van je huid en kan per persoon verschillen. Heeft je juweeltje een groene aanslag? Maak je juweel dan heel voorzichtig proper met lauwwarm water en een zachte doek.

Hieronder vind je enkele tips om een verguld juweel mooi te houden en om aanslag te voorkomen.​

 • Draag vergulde juwelen niet tijdens het schoonmaken of handen wassen.
 • Let ook op bij het gebruik van parfum of andere cosmetica. Spray eerst je parfum, en doe nadien pas je juwelen om. Kijk ook uit met haarlak!
 • Ook bij sporten en zwemmen is het aan te raden om vergulde juwelen niet te dragen.
 • Ook voordat je gaat salpen doe je best je vergulde juwelen uit.
 • Tot slot: bewaar je juwelen zorgvuldig, zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Zo kan je er het langste van genieten!

Wanneer je op de juiste manier om gaat met je verguld juweel, heb je er nog lang plezier van. Het zijn de perfecte juwelen als je graag zilveren of gouden juwelen draagt, maar wel op de prijs wil letten. Nood aan inspiratie? Bekijk dan snel ons gamma vergulde juwelen, bij Lucardi vind je mooie en betaalbare vergulde kettingenoorbellenarmbanden en ringen