30% korting op alle 9 karaat juwelen* Shop nu!

Wat zijn initialen

Een initiaal is de eerste letter van een woord, zin of hoofdstuk. Maar wanneer het gaat om jouw initialen dan zijn dit de eerste letters van je voor- en achternaam. Wanneer je één voornaam hebt is dit niet zo ingewikkeld maar er zijn een aantal uitzonderingen die het bepalen van jouw initialen net wat lastiger maken. We leggen je uit hoe het zit!

Wanneer je naam Sophia Jansen is zijn jouw initialen S.J. best easy, toch?! Maar als je een dubbele naam hebt wordt het al iets ingewikkelder. Zo heeft Ella Marie Smith de initialen E.M.S. terwijl haar zus Jo-Anne Smith de initialen J.S. heeft. Dit verschil komt doordat namen met een streepje (oftewel een koppelteken) als één naam worden gezien en namen met een spatie er tussen als twee namen.

Nog zo een uitzondering, niet alle delen van jouw naam komen terug in je initialen, namelijk een voorvoegsel in een achternaam niet. Dit zijn bijvoorbeeld de woorden van, de, den, ten. Dus heet je Chloé van Hogen dan zijn je initialen C.H.

De bovenstaande regels worden vaak gebruikt maar toch zit je er niet helemaal aan vast. Heb jij een naam met een streepje er tussen maar vind je het toch mooier om beide voorletters als initiaal te gebruiken? Dan mag dat gewoon! Dus ook Jo-Anne Smith mag gewoon J.A.S gebruiken. En wanneer het om een initiaal in jouw lievelingsjuweel gaat kan je natuurlijk al helemaal kiezen voor wat jij het mooiste vindt!

Verschil tussen initialen en een monogram

Misschien denk je bij initialen ook wel aan een monogram. Dit is een symbool dat is opgebouwd uit twee of meer letters, dit kunnen dus ook initialen zijn. Vaak zie je bijvoorbeeld een monogram van initialen op een zegelring. Bij een monogram zijn de letters vaak sierlijk met elkaar verweven. Toch hoeft een monogram niet met initialen te maken te hebben. Zo kan bijvoorbeeld een merk ook een monogram gebruiken als logo.

Initialen in juwelen

Initialen- en letterjuwelen zijn een echte trend in juwelen. Er zijn ringen, oorbellen, armbanden, kettingen maar ook piercings met letters er aan. Het toffe aan deze juwelen is dat je niet alleen voor je eigen initiaal kan kiezen maar bijvoorbeeld ook voor dat van een dierbare.

Naast je eigen initialen gebruiken koppels vaak ook hun beide eerste letters om een juweel nóg persoonlijker te maken. In dit geval worden wel meestal alleen de initialen van de voornamen gebruikt. Dus Dylan en Eline zullen in hun partner ring waarschijnlijk D <3 E gebruiken.

Initialen ketting met twee letters

Hieronder hebben we ter inspiratie een aantal van onze favoriete initialen juwelen op een rijtje gezet:

Ketting met meerdere initialen

Aan deze ketting kan je meerdere letters kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld de initialen van jouw voornamen en achternaam doen. Ook is dit een super toffe ketting voor een moeder waarbij ze bijvoorbeeld de initialen van haar, de vader en het kindje aan de ketting kan laten maken.

Initialen ketting met meerdere letters

Initialen in een zegelring

Een klassiek gepersonaliseerd juweel is de zegelring. Hier werden van oudsher al monogrammen of familiewapens in gegraveerd maar deze juwelen lenen zich ook perfect voor de gravure van een initiaal. Een zegelring zie je vaak bij mannen maar ook voor vrouwen worden deze steeds populairder. Natuurlijk worden gouden zegelringetjes ook vaak aan kinderen gegeven, bijvoorbeeld bij de geboorte.

Zegelring met initialen

Armbandje met initiaal

Een subtiel armbandje kan perfect naast een andere armbandje of naast een horloge gedragen worden. In het plaatje staat de initiaal, van jou zelf of van een dierbare!

Armbandje met initiaal

Lijkt het jou ook leuk om je eigen initialen of die van een dierbare in een juweel te dragen? Je shopt hier al onze juwelen met letters!


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..