30% korting op alle 9 karaat juwelen* Shop nu!

Een Lab Grown Diamond, ook wel Lab Created Diamond genoemd, is megapopulair geworden door Meghan Markle. De trendsetting royal draagt deze diamant die in een laboratorium wordt gecreëerd, om haar campagne te promoten voor duurzame luxe. Maar wat is nu precies een Lab Grown Diamond? In deze blog vertellen we je er meer over. 

Hoe ontstaat diamant?

Diamanten zijn zeldzaam en daarom ook vrij prijzig. Deze edelstenen worden namelijk gevormd over een periode van miljoenen jaren. Diamant is de hardste natuurlijke stof ter wereld. Hier heeft het ook zijn naam aan te danken. Diamond komt van het Griekse woord Adamas en betekent 'onoverwinnelijk en niet kapot te maken'. 

Wat is dan lab grown diamant?

Wetenschappers zijn al jaren bezig om te onderzoeken hoe ze het natuurlijke proces van het ontstaan van een diamant kunnen nabootsen. En dat is gelukt! Deze diamanten worden Lab Grown of Lab Created Diamonds genoemd. Oftewel diamanten die in een laboratorium zijn gemaakt. 

In een laboratorium worden de omstandigheden waaronder een diamant ontstaat, nagebootst. Op deze manier duurt het proces geen miljoenen jaren, maar gebeurt dit slechts in 8 tot 10 weken! In dit proces worden koolstofatomen onder gecontroleerde omstandigheden opgedampt bij temperaturen die kunnen oplopen tot 1300 graden Celsius.

De ruwe diamant wordt vervolgens geslepen in een fantasieslijpsel dat het licht optimaal weerkaatst, ook wel het ‘vuur’ genoemd. Een Lab Grown Diamond is op moleculair niveau exact hetzelfde als een natuurlijke diamant, maar is wel duurzamer gewonnen.

Wat is het verschil met diamant?

Zelfs met een speciale juwelenloep is het verschil tussen een natuurlijk gevormde diamant en een Lab Created Diamond bijna onmogelijk te onderscheiden. Het verschil zit ‘m in de prijs en de manier waarop deze gewonnen is. Bij een Lab Grown Diamond wordt op het bijgeleverde certificaat aangegeven dat het gemaakt is in een laboratorium.

Wat zijn de voordelen?

Lab Grown Diamonds zijn niet van natuurlijke diamanten te onderscheiden. Groot voordeel voor jou als klant is dat juwelen met zo’n laboratorium diamant beter van prijs zijn dan met een natuurlijke diamant. Zo wordt het uitbreiden van je diamanten juwelencollectie een stuk aantrekkelijker!

Naast de prijs zijn er meer voordelen. Lab Grown Diamonds zijn namelijk minder belastend voor het milieu dan diamanten die in mijnen gewonnen zijn. Ze zijn ecologisch verantwoord en duurzaam. Bij Lab Created Diamonds is minder CO2-uitstoot en het productieproces is korter. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt.

Ook online op shop je juwelen met Lab Grown Diamonds. Kies een betaalbare ketting, ring of armband met diamant op Lucardi.be!


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..