50% korting op elk tweede zilveren juweel. Bekijk nu!

Zirkonia, kristal, diamant… alle drie sprankelende stenen die elk juweel cachet geven. In onze juwelencollecties vind je de 3 verschillende volop terug, maar wat is nu precies het verschil tussen zirkonia, kristal en diamant?

Het woord ‘kristal’ is een begrip dat zeer uiteenlopend wordt gebruikt in de sieradenwereld. Officieel is een kristal een edelsteen uit de natuur, maar er bestaan ook kunstmatige kristallen. Zo is een diamant een natuurlijke kristal en zirkonia een kunstmatige. We vertellen je precies waar het verschil in zit in deze blog!

Wat is diamant?

Natuurlijk kristal ontstaat overal in de aardkost, diep in de spleten van gesteente. Hier zitten mineralen die onder de juiste omstandigheden en als ze genoeg ruimte hebben, gaan kristalliseren. Bij bijna iedere mineraal hoort een kristal die een bepaalde vorm en kleur heeft. Hoe meer ruimte er is, hoe groter het kristal kan worden. Natuurlijke kristallen worden gewonnen in mijnen en daarna in verschillende vormen geslepen.

Er zijn verschillende soorten, kleuren en maten natuurlijke kristallen. Denk bijvoorbeeld aan bergkristal, amethist, jade of rozenkwarts. De meest sterkste en transparante edelsteen onder de natuurlijke kristallen is diamant die gekenmerkt wordt door een prachtige schittering. Diamant is een natuurlijk kristal dat niet enkel gebruikt wordt voor juwelen, maar ook in de industrie om te snijden, boren en slijpen. Diamanten zijn vrij zeldzaam en daardoor zeer waardevol. Wil je meer weten over diamant? Lees er dan alles over in onze blog over diamanten juwelen.

Wat zijn kunstmatige kristallen?

Kunstmatige kristallen worden ook wel synthetische kristallen genoemd. Deze stenen worden kunstmatig gemaakt in laboratoria en hebben ongeveer dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als natuurlijke kristallen. Ze zijn goed dus goed vergelijkbaar met natuurlijke kristallen, maar een stuk minder waardevol aangezien ze minder zeldzaam zijn. De bekendste kunstmatige kristallen zijn Zirkonia stenen.

Wat is zirkonia?

Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatig gewonnen steen. Het lijkt het meeste op een diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt. Daarnaast is zirkonia net als een diamant een sterke en harde steensoort. Op de schaal van Mohs die de hardheid van een steen weergeeft, heeft een zirkonia een score van 8,5 en een diamant een score van 10. Hoewel een diamant dus nog iets sterker is, is zirkonia ook goed bestand tegen krassen. Met het blote oog is het verschil tussen een diamant en zirkonia haast niet te onderscheiden.

Zirkonia wordt gemaakt door zirkonium en zirkonium oxide tot 5000 graden te verhitten en te smelten. Wanneer de steen is afgekoeld, wordt het in dezelfde vorm geslepen als een diamant, met veel facetten die het licht weerkaatsen. Zirkonia is eigenlijk een goede vervanger van een diamant, doordat het even hard schittert maar toch een betaalbaar prijskaartje heeft!

Het verschil tussen kunstmatige en natuurlijke kristallen

Nu je weet wat natuurlijke kristallen en kunstmatige kristalen zijn, hebben we de grootste verschillen nog even onder elkaar gezet:

  • Natuurlijke kristallen zijn veel zeldzamer dan kunstmatige kristallen. Daarnaast is ieder natuurlijk kristal uniek. Hierdoor is de waarde en dus ook de prijs een stuk hoger.
  • Kunstmatige kristallen zijn over het algemeen zuiverder. Ze worden foutloos geproduceerd, terwijl je daar bij natuurlijke kristallen geen invloed op hebt.
  • Kunstmatige kristallen kunnen geproduceerd worden in alle kleuren van de regenboog. Natuurlijke kristallen kunnen ook gekleurd zijn, maar ook hier heb je geen invloed op omdat het een natuurproduct is.

Of je nu kiest voor een juweel met diamant, zirkonia of kristal, je kan er zeker van zijn dat alle juwelen met een steen voor een prachtige glans en schittering zorgen en je outfit compleet zullen maken!

Of je nou gaat voor een sieraad met diamant, zirkonia of kristal, je kunt er zeker van zijn dat alle stenen voor een prachtige glans en schittering zorgen! ;) 


Een momentje, we updaten jouw winkelmand!

loading..