20% extra korting op de leukste Sinterklaasgeschenken. Shop nu!

Zirkonia, kristal, diamant… het zijn alle drie sprankelende stenen die ieder juweel een sprankelende toets geven. In ons juwelengamma vind je diverse armbanden, ringen, kettingen met deze stenen, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen zirkonia, kristal en diamant? In deze blog leggen we je het uit! 

Het woord ‘kristal’ is een begrip dat breed geïnterpreteerd wordt. Officieel is kristal een edelsteen uit de natuur, maar er bestaan ook kunstmatige kristallen. Diamant is bijvoorbeeld een natuurlijk kristal en zirkonia een kunstmatige.

Wat is diamant?

Natuurlijk kristal ontstaat diep in de spleten van de aardkorst. De mineralen die in de grond voorkomen, kunnen, onder de juiste omstandigheden en als ze genoeg ruimte hebben, kristalliseren. Bij bijna ieder mineraal behoort een kristal toe die een bepaalde vorm en kleur heeft. Hoe meer ruimte er, is hoe groter het kristal kan worden. De kristallen worden gewonnen in de mijnen en daarna in de juiste vorm geslepen.

Er zijn veel verschillende soorten natuurlijke kristallen, je vindt ze in allerlei kleuren, soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan bergkristal, amethist, jade, rozenkwarts en nog veel meer. Diamant is een natuurlijke kristal dat vaak voor juwelen wordt gebruikt. Het is de sterkste, transparante edelsteen die een prachtige schittering heeft. Diamant is erg zeldzaam en daardoor zeer waardevol. Wil je meer weten over diamant? Lees er dan alles over in onze blog over diamanten juwelen.

Wat zijn kunstmatige kristallen?

Kunstmatige kristallen worden ontwikkeld door mensen. De stenen zijn goed te vergelijken met natuurlijke kristallen, op het prijskaartje na dan. Kunstmatige kristallen zijn dan ook minder zeldzaam. De bekendste kunstmatige kristallen zijn zirkonia stenen. 

Wat is zirkonia?

Wat is zirkonia? Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Zirkonia lijkt het meest op een diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt wanneer je de steen tegen het licht houdt. Daarnaast is zirkonia ook met diamant te vergelijken doordat het allebei sterke en harde stenen zijn. Op de schaal die hardheid aangeeft (de schaal van Mohs) scoort een zirkonia een 8,5 en een diamant een 10. Hoewel een diamant dus nog een stuk sterker is, is zirkonia ook zeer goed bestand tegen krassen. Met het blote oog is het verschil tussen een diamant en zirkonia haast niet te onderscheiden.

Zirkonia wordt gemaakt door zirkonium en zirkonium oxide te verhitten tot wel 5000 graden, waarna het vervolgens met elkaar versmelt. Wanneer de gesmolten steen is afgekoeld wordt het in dezelfde vorm geslepen als een diamant, met veel facetten die het licht weerkaatsen. Zirkonia is een goede vervanger voor diamant, aan een betaalbare prijs!

Het verschil tussen kunstmatige en natuurlijke kristallen

Nu je weet wat een natuurlijk en een kunstmatig kristal is, hebben we de grootste verschillen nog eventjes opgelijst:

  • Natuurlijke kristallen zijn veel zeldzamer dan kunstmatige kristallen. Daarnaast is ieder natuurlijk kristal uniek, hierdoor is de waarde en de prijs ook een stuk hoger.
  • Kunstmatige kristallen zijn over het algemeen zuiverder. Ze worden zonder foutjes geproduceerd, terwijl je daar bij natuurlijke kristallen geen invloed op hebt, omdat deze stenen in de natuur ontstaan. 
  • Kunstmatige kristallen kunnen geproduceerd worden in alle kleuren van de regenboog. Natuurlijke kristallen kunnen ook gekleurd zijn, maar ook hier heb je geen invloed op, omdat het een natuurproduct is.

Of je nu kiest voor een juweel met een diamant, zirkonia of kristal: je mag er zeker van zijn dat alle drie de steensoorten voor een prachtige glans en sprankeling zorgen!


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..