30% korting op alle 9 karaat juwelen* Shop nu!

“Diamonds are a girl’s best friend”. Zij maar zeker! Een diamant is wereldwijd een zeer geliefde edelsteen die perfect geschikt is om juwelen mee te versieren. Een diamant heeft een prachtige schittering, is duurzaam en beschadigt niet snel. Ben je op zoek naar een tijdloos juweel met diamant en wil je graag wat meer informatie, dan ben je hier aan het juiste webnadres. Op deze blog kom je alles te weten over diamanten juwelen!  

Diamanten sieraden inzetten

De kwaliteit van de diamant - de 4 C’s

De waarde van een diamant wordt aan de hand van vier factoren bepaald, deze factoren worden ook wel 4 C’s genoemd:

Carat – gewicht

Karaat of carat is een term die iets zegt over het gewicht van een diamant. Een diamant van 1 karaat weegt 0,2 gram. Vaak wordt bij diamanten het gewicht aangegeven in punten. De punten zijn (zeker bij diamanten die kleiner zijn dan 1 karaat) een simpele manier om de karaat van een diamant aan te geven, zonder met decimalen te hoeven werken. Een diamant van 1 karaat heeft 100 punten, dus een diamant van een kwart karaat heeft 25 punten. Je kan het vergelijken met 1 euro die uit 100 centjes bestaat.

Diamanten sieraden zetten

Clarity - zuiverheid

Diamant is een natuurproduct en kan daarom onzuiverheden bevatten. Deze onzuiverheden worden insluitsels genoemd. Hoe kleiner de insluitsels, hoe zuiverder en waardevoller de diamant is. De zuiverheid van de diamant wordt bepaald door een deskundige die de diamant bekijkt met een vergrotende loep.

Er zijn verschillende gradaties in zuiverheid. Wanneer een deskundige geen insluitsels kan vinden, dan wordt de diamant flawless of loepzuiver genoemd. Kan de deskundige met het blote oog de insluitsels waarnemen, dan heeft een diamant piqué kwaliteit. Tussen loepzuiver en piqué liggen meerdere gradaties die door middel van internationale normen zijn vastgelegd, de zuiverheidsschaal. Hieronder vind je een overzicht:

  • IF – Internally Flawless. Deze diamanten worden loepzuiver genoemd. Geen enkel insluitsel is zichtbaar met de loep, deze diamanten zijn zeer zeldzaam en hebben de beste kwaliteit.
  • VVS – Very Very Small inclusions. Deze diamanten hebben minimale insluitsels. Deze insluitsels zijn moeilijk zichtbaar met de loep, en de diamant is verder van uitstekende kwaliteit.
  • VS – Very Small inclusions. Deze diamanten hebben zeer kleine insluitsels. De insluitsels zijn vrij gemakkelijk te vinden met de loep. Ook deze diamant is van zeer goede kwaliteit.
  • SI - Small Inclusions. Deze diamanten hebben kleine insluitsels. De insluitsels zijn gemakkelijk te vinden met de loep en de diamant is van goede kwaliteit.
  • P - Pique. De insluitsels van deze diamant zijn moeilijk te vinden met het blote oog, maar hebben weinig invloed op de schittering van de diamant. 

Colour – kleur

Doordat diamanten natuurproducten zijn, kunnen ze lichtjes van kleur verschillen. Voor een ongetraind oog lijken bijna alle diamanten wit te zijn, maar in werkelijkheid is slechts een klein aantal volkomen kleurloos, dus puur wit. De meeste diamanten variëren in kleur van wit tot lichtgeel.

De zeer kleine kleurverschillen in diamanten zijn vastgelegd door middel van de normen van de International Colour Grading Scale. Hieronder vind je het kleurverloop van diamanten. Diamantkleur D is volledig transparant en de diamantkleuren S tot Z hebben een lichtgele tint.

diamant kleur

Cut – slijpvorm

De manier waarop een diamant geslepen is, is superbelangrijk omdat dit ervoor zorgt dat het licht wordt weerkaatst en de diamant schittert. Het slijpen van een diamant is een nauwkeurig werk. Wanneer een diamant niet correct geslepen wordt, zal het veel minder sprankelen en minder waard zijn.

Een diamant kan in verschillende vormen geslepen worden, maar de bekendste is briljant geslepen. Bij deze vorm is de diamant geslepen in 57 facetten (vlakken).  Het licht weerkaatst van het ene facet naar het andere facet en zo wordt een maximale schittering bereikt. Een briljant geslepen diamant wordt ook wel ‘full cut’ genoemd. Een diamant die ‘single cut’ wordt genoemd is geslepen in 17 facetten. De briljant schittert het meeste van alle slijpvormen, om deze reden verkopen we bij Lucardi enkel juwelen met diamant die briljant geslepen zijn.

Slijpvorm diamant

Certificaat – de ‘vijfde C’

Wanneer je bij Lucardi een juweel met diamant uit onze eigen juwelencollectie koopt, ontvang je een Lucardi diamant certificaat. Koop je een juweel met diamant uit onze solitair collectie, dan wordt er door de leverancier een EGL certificaat meegeleverd. Een EGL certificaat is een bewijs van de echtheid en kwaliteit van de diamant die erkend wordt over de hele wereld. Een certificaat is het ultieme identificatiebewijs voor een diamant, daarom wordt het certificaat ook wel de ‘essentiële vijfde C’ voor diamant genoemd.

Hoe kan ik mijn juweel met diamant onderhouden?

Wanneer je een juweel met diamant hebt gekocht, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van blijven genieten. Het voordeel van diamant is dat het hardste materiaal is wat uit de natuur komt. Bijna niets kan een diamant beschadigen. Toch adviseren we je om niet nonchalant of ruw met je diamanten juwelen om te gaan. Hieronder vind je enkele tips voor het onderhoud van diamanten juwelen: 

  • Aangezien diamant een zeer sterk natuurlijk materiaal is, komen er vrijwel geen krassen op. Behalve wanneer ze gekrast worden door andere diamanten. Je kan dit voorkomen door verschillende juwelen met diamant niet bij elkaar op te bergen, zo kunnen ze elkaar niet beschadigen.  Diamanten juwelen samen dragen is natuurlijk geen enkel probleem. Hoe meer, hoe beter!
  • Hoewel een diamant zijn glans niet snel verliest, kan een diamanten juweel toch dof worden door vet van huid, zeep en olie. Om je juweel met diamant weer te laten schitteren, kan je het in een lauwwarm sopje met een klein beetje ammoniak laten weken. Vervolgens poets je je diamanten sieraad weer proper en glanzend met een zachte tandenborstel. 
  • Heb je een gouden of zilveren juweel met diamant? Dan kan je ook een speciale poetsdoek gebruiken. Met zo’n doekje geef je je juweel weer een stralende glans door het op te wrijven.
  • Als laatste adviseren we je om af en toe je diamanten juwelen te laten controleren. Mocht er sprake zijn van slijtage of een losse zetting, dan weet je dat op tijd. Zo voorkom je dat je je diamant verliest!

Ben jij fan van diamanten? Snuister dan eens rond in ons gamma diamanten juwelen! Of je nu kiest voor een diamanten ringtrouwringverlovingsringketting of armband: diamanten juwelen zijn tijdloos, schitterend en bij Lucardi ook nog eens betaalbaar! 


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..