2+1 gratis op alle zilveren & stalen juwelen* Shop nu!

Ben je op zoek naar een nieuw horloge, dan zijn er naast het esthetische nog veel meer opties waaruit je moet gaan kiezen. Bijvoorbeeld de keuze om voor een digitaal of analoog horloge te gaan, of je een smartwatch wil of niet, en of je een horloge nodig hebt dat waterdicht is. In deze blog kom je alles te weten over horloges zodat jij geen vragen meer hebt en een horloge kan kiezen die perfect bij je past!

Klik om direct naar het onderwerp te gaan waar je meer informatie over wilt!

 1. Het uurwerk
 2. De tijdsaanduiding
 3. De waterdichtheid
 4. Het horlogeglas
 5. Batterij vervangen horlogeband inkorten
 6. Onderhoudstips

Het uurwerk

Het uurwerk is het mechanisme van het horloge wat ervoor zorgt dat de wijzers bewegen en de tijd nauwkeurig wordt aangegeven. Horloges kunnen verschillende uurwerken hebben, de bekendste zijn quartz, solar en automatische horloges:

Quartz horloges
Een quartz horloge wordt aangedreven door een batterij. In het uurwerk zit een kristal dat trilt op een bepaalde frequentie. Door middel van deze trillingen kan het mechanisme in het uurwerk nauwkeurig de tijd aangeven. Het fijne van een quartz horloge is dat het uurwerk heel precies is en dat het weinig onderhoud en service nodig heeft. Het enige waarmee je rekening moet houden is dat de batterij af en toe vervangen moet worden. Hoe vaak dit is verschilt per horlogetype en model, maar gemiddeld genomen gaat een batterij van een horloge zo’n 1 tot 5 jaar mee. Lege batterij? Bij Lucardi kan je je horlogebatterij laten vervangen.

Solar horloges
Solar horloges maken gebruik van zonne-energie. Door een zonnecel in het horloge wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt in een oplaadbare batterij opgeslagen. Een aantal minuten zon- of kunstlicht per dag zorgt ervoor dat een solar horloge goed loopt. Hoe lang een solar horloge zonder licht kan, hangt af van het type horloge en het model. Dit kan enkele dagen zijn, maar ook een jaar. Wanneer een batterij van een solar uurwerk bijna leeg is, geeft het horloge dat automatisch aan. Het grote voordeel van een solar horloge is dat het milieuvriendelijk is. De batterij wekt zijn eigen energie op en hoeft nooit vervangen te worden.

Automatische horloges
Een automatisch uurwerk werkt door middel van beweging. Er zit een mechanisme in dat draait als het horloge beweegt. Door de draaibeweging wordt er een veer opgewonden die ervoor zorgt dat de tijd aangegeven wordt. Er is dus geen batterij nodig. Een automatisch horloge heeft beweging nodig en zal ongeveer na 36 uur zonder beweging gaan stil staan, je moet dan zelf de tijd weer juist zetten wanneer je je horloge weer gaat dragen. Ook dit type uurwerk is duurzaam en milieuvriendelijk, omdat ook hier geen gebruik wordt gemaakt van een batterij.

Tijdsaanduiding  

De tijdsaanduiding van een horloge is de manier waarop de tijd wordt weergegeven. Er zijn verschillende type tijdsaanduidingen. Hieronder vind je een overzicht:

 • Analoog. Een analoog horloge is een horloge met wijzers. Het geeft de tijd aan zoals een klok. Eén wijzer staat voor de uren, één voor de minuten en sommige analoge horloges hebben een wijzer voor de secondes.
 • Digitaal. Digitale horloges geven de tijd weer zonder wijzers, maar met cijfers. Vaak worden er bij digitale horloges vier of zes cijfers gebruikt.
 • Ana-digi. Er zijn ook horloges die de tijd zowel digitaal als analoog aangeven. Deze horloges noemen we ana-digi.
 • Multifuntie. Een horloge wordt multifunctie genoemd wanneer het meer dan 2 functies heeft. Vaak heeft een multifunctie horloge de volgende extra functies: dag, datum of 24-uurs aanduiding.
 • Chronograaf. Een speciaal type multifunctie horloge is de chronograaf. Dit is een horloge waarbij je zelf de tijd kan bijhouden door middel van een stopwatch. Een chronograaf is te herkennen aan 3 extra wijzers op de wijzerplaat, die ervoor zorgen dat je de tijd heel secuur kan bijhouden. De eerste wijzer geeft de seconden aan, de tweede de minuten en de derde de uren.

De waterdichtheid

Om de waterdichtheid van een horloge aan te geven wordt de term ATM (atmosfeer) gebruikt, dit is een eenheid voor druk. 1 ATM is gelijk aan 10 meter waterdruk. Het is misschien verwarrend, maar waterdruk geeft niet aan hoe diep je kan. Met een horloge van 10 meter waterdruk kan je dus niet zomaar 10 meter onder water. Hieronder hebben we per ATM aangegeven waar een horloge wel tegen bestand is:

 • 3 ATM: een horloge van 3 ATM wordt ook wel spatwaterdicht genoemd. Dit horloge is bestendig tegen druppels en handen wassen, maar je moet het niet onderdompelen.
 • 5 ATM:  dit horloge is bestand tegen douchen en (af)wassen.
 • 10 ATM: met dit horloge kan je met een gerust hart gaan zwemmen of snorkelen.
 • 20 ATM: dit horloge is goed bestand tegen water, zo kan je ermee scubaduiken en duiken van een duikplank.
 • 50 ATM: horloges met 50 ATM zijn gemaakt voor diepzeeduiken. Héél erg waterdicht dus.  

Let wel op! Wanneer je de ganse dag op het strand in de zon hebt gelegen en daarna het koele water induikt, kunnen de afdichtingen van een horloge krimpen door het temperatuurverschil. Het kan zijn dat zelfs een waterdicht horloge dan niet meer 100% waterdicht is.

Het horlogeglas

Voor de bescherming van de wijzerplaat wordt bij horloges gebruik gemaakt van glas. Horlogeglas is er in verschillende hardheden en materialen. De bekendste materialen zijn mineraalglas, kristalglas en saffierglas, maar ook kennen we het flame fusion crystal glas en kunststof glas:

 • Mineraalglas. Mineraalglas is het horlogeglas dat het meest gebruikt wordt bij het produceren van horloges. Het is een geharde glassoort wat bij normaal gebruik goed tegen krassen kan.
 • Kristalglas. Kristalglas is te vergelijken met mineraalglas, maar als extraatje is er lood aan toegevoegd. Door het lood wordt het glas helderder en sterker dan mineraalglas en is het nog beter bestand tegen krassen.
 • Saffierglas. Saffierglas is één van de exclusievere glassoorten voor horloges. Het glas is erg sterk en is zelfs bij intensief gebruik, krasbestendig. Saffierglas wordt voornamelijk gebruikt bij luxere horloges, omdat het veel tijd kost om het te maken.
 • Flame fusion crystal glas. Dit horlogeglas is speciaal ontwikkeld voor Invicta horloges. Het wordt onder hoge druk geproduceerd en heeft de eigenschap dat het goed tegen krassen kan en een hoge impactweerstand heeft.
 • Kunststof glas. Ook zijn er horloges afgedekt met kunststof glas. In onze collectie vind je verschillende kwaliteitsklassen kunststof. Eén van de kunststof glassoorten die voor horloges wordt gebruikt is het duurzame acrylglas. Kunststof glas is veel goedkoper dan alle andere soorten glas en het is bijna onbreekbaar.  Het heeft dus een zeer hoge impactweerstand. Daarentegen is het wel iets krasgevoeliger dan andere glassoorten. 

Service - Batterij vervangen & horlogeband inkorten

Is je batterijtje leeg of moet je horlogeband nét een tandje strakker? Dan kan je daarvoor altijd naar een juwelier of horlogemaker gaan. Je batterij vervangen, kan je zelf niet doen, maar een horlogeband inkorten… dat kan dan weer wel! 

Horlogebatterij vervangen
Wanneer je je horloge bij Lucardi heb gekocht en deze nog geen jaar oud is, kan je met je kasticket de batterij gratis laten vervangen. In alle andere gevallen betaal je bij Lucardi €9,99 voor het vervangen van een batterij. Heb je een waterdicht horloge en wil je graag dat het waterdicht blijft, dan kunnen we de batterij niet in de winkel vervangen. Het horloge wordt dan opgestuurd naar ons atelier, zodat de batterij vervangen kan worden en het horloge opnieuw waterdicht kan worden gemaakt. De kosten hiervan liggen tussen de €25 en €40. 

Horlogeband inkorten?
Wanneer je je horloge bij Lucardi hebt gekocht maken wij je horlogebandje gratis voor je op maat. Ook als je online hebt besteld of het horloge cadeau hebt gekregen, kan je met je aankoopbewijs langskomen bij een Lucardi winkel waar je horlogebandje direct wordt ingekort. Heb je een horloge niet bij Lucardi gekocht, maar zou je wel het bandje willen laten inkorten? Ook dan kan je bij onze winkels terecht, hiervoor betaal je wel €7,50.

Wist je dat… je een horlogeband vaak ook zelf kan inkorten?

 • Bij een horlogeband met schakels kan je de band zelf inkorten door middel van deze horlogeband-verkorter. Je klemt de band ertussen en kan gemakkelijk de pin van de schakel eruit drukken.
 • Een mesh horlogebandje kan je dan weer zelf verstellen door een klein vijzendraaiertje te gebruiken. Bekijk deze blog voor een duidelijk stappenplan! 
 • Bij een leren horlogebandje kan je zelf met een scherp object een gaatje bij te prikken. Of je kan langs gaan bij een schoenmaker die dit ook in geen tijd voor je heeft gedaan.

Onderhoudstips

Wil je veel en lang plezier van je horloge hebben, ga er dan voorzichtig mee om. Hieronder vind je enkele tips om je horloge zo netjes mogelijk te (onder)houden:

 • Gebruik een horlogepoetsdoek om af en toe je horloge mee te kuisen. Het glas gaat er mooi van glimmen en vlekken en vingerafdrukken verdwijnen als sneeuw voor de zon!
 • Is je horloge waterdicht? Vergeet het dan niet na het zwemmen proper en droog te maken, want chloor en zeewater kunnen je horloge aantasten. Gebruik hiervoor water en milde zeep.
 • Zoals voor alle juwelen geldt, moet je ook bij horloges oppassen met synthetische producten als parfum of haarlak. Wanneer je horloge hiermee in aanraking komt, kan het bandje worden aangetast. Verstuif dus nooit parfum of eau de toilette direct op het horloge, en ook niet op de huid die er mee in aanraking komt.
 • Als je een horloge hebt waarvan de batterij leeg is, vervang de batterij dan zo snel mogelijk. Een lege batterij kan namelijk gaan oxideren en lekken en dit kan jouw horloge beschadigen.
 • Zorg dat je je horloge netjes en veilig opbergt op een plek waar het niet kan beschadigen. Vergeet ook zeker niet het klokje stil te zetten wanneer je een horloge voor langere tijd gaat opbergen. Zo voorkom je dat de batterij leeg is als je je horloge na lange tijd weer eens wil dragen.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg informatie verzameld rond horloges. Heb je echter nog iets meer inspiratie en informatie nodig? Snuister dan eens rond op onze webshop of kom langs in één van onze winkels en ontdek ons ruime gamma horloges aan betaalbare prijzen!


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..