2+1 gratis op alle zilveren & stalen juwelen* Shop nu!

Ben jij ook groot fan van gouden juwelen? Wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Het zijn de perfecte juwelen voor iedere outfit en elke gelegenheid. Wil je iets meer te weten komen over onze collectie gouden juwelen? Dan ben je hier op de juiste plek! In deze blog vertellen we alles wat je moet weten zodat jij precies weet wat je koopt en hoe je het best gouden juwelen kan verzorgen om er lang van te kunnen genieten!

 

Wat is een karaat bij gouden juwelen?

De hoogte van het karaat geeft aan hoeveel zuiver goud een juweel bevat. 14 Karaat goud betekent dat er voor 58,5% aan puur goud in een sieraad verwerkt zit. Je ziet in 14 karaat gouden juwelen dan ook een waarborgstempel met het cijfer 585. Dit verwijst naar het percentage puur goud in het sieraad. 18 Karaat goud betekent dat er voor 75% aan puur goud in een juweel verwerkt zit. Bij deze juwelen vind je een waarborgstempel met het cijfer 750.

Gouden juwelen zijn dus niet volledig gemaakt van puur goud, en dat heeft eigenlijk een simpele reden: puur goud is te kwetsbaar, zacht en zwak om juwelen van te maken. Het pure goud wordt daarom gemengd met andere materialen om het sterker te maken. Dit proces wordt legeren genoemd. De overige 41,5% bij 14 karaat goud en 25% bij 18 karaat goud van een juweel bestaat uit andere metalen, vaak koper of zilver. Door de toevoeging van deze materialen kan een juweel beter bewerkt worden.

Gouden sieraden

Wat zijn dan 9 karaat juwelen?

Naast ons uitgebreid gamma gouden juwelen van 18 en 14 karaat verkopen we bij Lucardi ook 9 karaat juwelen. In België en Nederland mag dit officieel geen 'goud' genoemd worden, terwijl dat in veel andere landen, zoals Duitsland en Engeland, wel het geval is. 9 karaat juwelen hebben 37,5% aan puur goud verwerkt en hebben het keurmerk 375. Net als bij 14 karaat goud en 24 karaat goud bestaat het overige deel van het gebruikte materiaal uit andere metalen, vaak koper of zilver.

Je ziet dan ook dat het ‘geelgoud’ van 9 karaat juwelen een warmere kleur goud heeft. Dit komt doordat er meer koper wordt gebruikt in deze legering.

Wat is een verguld of plated juweel?

Naast 9 karaat, 14 karaat of 18 karaat gouden juwelen,zie je ook vaak vergulde juwelen, dit wordt ook wel goldplated genoemd. Goldplated juwelen zijn een goed alternatief voor goud. Deze sieraden zijn van koper of zilver en voorzien van een laagje goud. Er zijn 2 verschillende soorten plating die gebruikt worden voor goldplated juwelen: chemische plating en plating met edelmetaal. Bij Lucardi vind je goldplaated juwelen die voorzien zijn van echt edelmetaal, namelijk 18 karaat goud. De chemische plating is enkel wat kleurstof, daar wordt geen puur goud voor gebruikt en is dus minder van kwaliteit. Met een goldplated juweel heb je de luxe van goud aan een betaalbare prijs. Lees hier meer over in onze blog over plated juwelen 

Wat is het verschil tussen geel- wit- en roségoud?

Wanneer je aan goud denkt, denk je vaak als eerste aan geelgoud, maar er zijn ook witgouden of roségouden juwelen verkrijgbaar. Dit betekent niet dat het goud zelf wit- of rosékleurig is. Van nature heeft een gouden juweel de klassieke gele kleur. Maar hoe komt een witgouden of roségouden sieraad dan aan zijn kleur?

Net als bij andere gouden juwelen wordt puur goud gemengd met andere materialen, dit noemen we een legering. 14 karaat witgouden juwelen hebben dus nog steeds 58,5% puur goud, alleen is de materialenmix aangepast. Hetzelfde geldt voor de 18 karaat witgouden juwelen, deze sieraden hebben nog steeds 75% puur goud. De witgouden legering heeft ten opzichte van geelgoud extra zilver, zink of palladium, zodat de sieraden die mooie witgouden kleur krijgen. Bij roségouden juwelen wordt meer koper toegevoegd, waardoor het een rosé kleur krijgt.

Witgouden rosegouden en geelgouden ringen

Wat is het verschil tussen een bicolor of two-tone juweel?

In onze juwelencollectie hebben we gouden sieraden met twee kleuren erin verwerkt. De ene noemen we een bicolor juweel, de andere een two-tone juweel. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Wanneer je een two-tone juweel hebt, dan is het juweel volledig gemaakt in bijvoorbeeld geelgoud, de tweede kleur die je ziet is een laagje witgoud over een gedeelte van het geelgoud heen. Bij bicolor is het geen laagje, maar bestaat het juweel eigenlijk uit twee verschillende delen. Het ene deel is bijvoorbeeld geelgoud en het andere gedeelte is witgoud. Dit kunnen natuurlijk ook andere combinaties zijn zoals roségoud met witgoud.

Hoe kan ik mijn gouden juwelen onderhouden?

Juwelen zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als dit een edelmetaal is. Zo kan het dus gebeuren dat gouden juwelen na verloop van tijd wat doffer uitslaan. Dit komt bijvoorbeeld door parfum, zeepresten, handgel of de zuurgraad van je huid.

Wil je zoveel mogelijk voorkomen dat je juwelen dof worden?

  • Doe je juwelen pas om of aan als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan.
  • Doe je juwelen af als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid.
  • Douche of zwem niet met juwelen aan.
  • Doe juwelen niet aan bij zwaar werk of sporten (waarbij je veel transpireert).

Als laatste is het ook goed om je gouden juwelen te bewaren op een donkere en droge plek. Gebruik hiervoor een juwelendoosje!

Zijn jouw gouden juwelen toch een beetje dof geworden?

Je kan je gouden juwelen dan het beste reinigen met een speciale reinigingsvloeistof voor gouden sieraden. Je legt de juwelen in het dompelkorfje en laat deze enkele minuten inwerken. Vervolgens spoel je de juwelen grondig af en droogt ze af met een zachte doek.

Naast de speciale juwelen poetsproducten hebben we ook een poetsdoek in onze collectie. Deze reinigt en poetst gouden en vergulde juwelen op door ze eenvoudig af te wrijven. Het geeft je juweel direct weer een stralende glans! Bij hardnekkige bevuiling van je juweel kan je de punt van de doek bevochtigen en de vervuiling wegwrijven. Vervolgens kan je het juweeltje 'na' poetsen met het droge gedeelte om de glans te herstellen.

Set 14 karaat gouden sieraden

Gecertificeerd en responsible gold

Binnen onze gouden juwelen collectie hebben we twee bijzondere lijnen toegevoegd. Zo hebben we een responsible gold collectie en trouwringen met het Scandinavion Certified Gold symbool.

De juwelen uit onze Responsible Gold collectie worden gemaakt van eerlijk goud. De collectie wordt ‘eerlijk’ genoemd omdat het gecertificeerd is door de Responsible Jewellery Council. Deze organisatie streeft naar een eerlijke handel,  goede werkomstandigheden en een goede prijs voor de arbeiders. De Responsible Jewellery Council eist dat er bij de goudwinning rekening gehouden wordt met het milieu en dat er geen schending van mensenrechten plaats vindt. Ook mag het goud niet afkomstig zijn uit conflictgebieden. Lees hier meer over in onze blog over responsible gold.

Onze trouwringen hebben een certificaat met het Scandinavion Certified Gold symbool. Dit symbool staat voor de verantwoordelijkheid die wij als Lucardi nemen met de productie en recyclage van goud. Wij gebruiken enkel gerecycleerd goud bij de productie van nieuwe items. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat alle afvalstoffen, afkomstig van de recyclage, wordt behandeld op een manier die zo min mogelijk impact heeft op mens en milieu.

Bekijk de hele collectie voor meer inspiratie

Ben jij op zoek naar mooie gouden juwelen en kan je nog wel wat extra inspiratie gebruiken? Bekijk dan ons juwelengamma voor dames, heren en kinderen. Voor iedereen is er wat moois! Ringen, kettingen, armbanden en oorbellen: je vindt het allemaal in 14 karaat goud en 18 karaat goud bij Lucardi. Happy shopping!


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..