Laat jouw juweel of horloge gratis graveren met de kortingscode: Gratisgravure. Bekijk alles!

Symbolen die gebruikt worden in juweelkunst hebben soms een diepere betekenis dan je op het eerste gezicht zou denken. Een juweel uitkiezen met een symbool dat voor jou iets betekent, is een goede manier om jezelf er dagelijks aan te herinneren wat jij belangrijk vindt. Het maakt een sieraad bovendien extra persoonlijk en daardoor speciaal. En niet geheel onbelangrijk: juwelen met symbolen zien er ook nog eens supertof uit! In deze blog leggen we de betekenis uit van verschillende symbolen gebruikt in sieraden.

Juwelen met hartjes

Een hartje is een van de meest gebruikte symbolen in de juweelkunst, en staat symbool voor de liefde. De reden hierachter is vrij eenvoudig: je hart gaat sneller kloppen als je verliefd bent. Maar waarom wordt een hartje op deze manier getekend? Dit is ontstaan in de Middeleeuwen. Dokters deden in die tijd geen eigen onderzoek, en dachten dat het hart er zo uit zag aangezien de Grieken dit ooit hadden beschreven. Al snel werd het hart als teken van de liefde gebruikt en daarmee perfect als juweel om de liefde te vieren!

Juwelen met dieren

Wist je dat juwelen met dierensymbolen een speciale betekenis kunnen hebben? Zoals een vlinder. Een rups moet zich uit een cocon worstelen om een prachtige vlinder te worden, daarom staat de vlinder symbool voor verandering en transformatie. Maar het staat ook voor het accepteren van een nieuw leven en het achterlaten van oude gewoontes. De vlinder staat symbool voor mensen die kracht willen hebben in een moeilijkere tijd, of die herinnerd willen worden aan hoever ze gekomen zijn.

juweel olifant lucardi

Juwelen met de maan

De maan is al een oud symbool en heeft veel invloed op de mens, het geloof en de dieren. Zo wordt de maan in sommige oude culturen gezien als de wederhelft van de zon, zoals Yin en Yang. In het Christendom wordt Pasen altijd gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Bij het Hindoeïsme staat de maan symbool voor een pasgeboren kind dat een goede gezondheid tegemoet gaat, en een Islamitisch jaar is een maanjaar.

juwelen met maan en sterren

Juwelen met een ster

Een ster aan de hemel is iets onbereikbaars, maar toch een zekerheid: er zullen altijd wel sterren zijn. Een juweel met een ster staat symbool voor hoop, verlangens en ambities. Ook kunnen sterren mensen leiden door de nacht, waardoor de ster ook symbool staat voor de zoektocht naar innerlijke licht, geloof en vertrouwen. Juwelen met een ster zijn een perfect symbool voor iedereen die zich wil focussen op een doel of om het licht in zichzelf te vinden.

Juwelen met een levensboom

De levensboom, oftewel een Tree of Life, kan verschillende betekenissen hebben zoals kennis, wijsheid en zelfinzicht. De betekenis van de levensboom komt uit het Boeddhisme en verwijst naar de boom waar Boeddha zat toen hij verlichting bereikte. Voor iedereen die zichzelf wil verbeteren en ontwikkelen is de levensboom dus een prachtig symbool!

Juwelen met infinity symbool

Het infinity symbool is in de zeventiende eeuw gecreëerd door een wiskundige die een teken voor eindeloosheid wilde vastleggen: een som die groter was dan cijfers ooit konden vormen. Sindsdien is het symbool uitgegroeid tot een populaire modetrend met een mooie betekenis: oneindigheid en oneindige liefde!

infinity lucardi belgie oorbellen ketting infinity lucardi

Juwelen met een kruis

De bekendste betekenis van het kruis is dat het symbool staat voor het Christendom, waar Jezus een offer bracht toen hij gekruisigd werd. Maar het kruis heeft een nieuwe betekenis gekregen met een andere symboliek. De verticale streep staat voor het contact met hemel en aarde, de horizontale streep voor het contact met de mensen om je heen. Om welke reden je ook een kruis draagt, het is een mooi symbool voor harmonie en balans.

Juwelen met een klavertje vier

Als je tussen klavertjes een klavertje vier vindt, is dat heel bijzonder! Het klavertje vier staat hierdoor symbool voor geluk. Maar wist je ook dat ieder blaadje een speciale betekenis heeft? De blaadjes staan symbool voor geloof, hoop, liefde en geluk.

Welk symbool spreekt jou het meeste aan? Of deed een bepaalde betekenis je echt aan iemand denken? Een juweel met symbool is ook bijzonder om aan iemand te geven, zo worden ze vaak besteld als vriendschapsjuwelen.


Een momentje, we updaten jouw winkelmand!

loading..