30% korting op alle 9 karaat, zilveren & stalen juwelen* Shop nu!

Symbolen in juwelen hebben soms een diepere betekenis dan je op het eerste gezicht zou denken. Een juweeltje uitkiezen met een symbool dat iets voor jou betekent, is een goede manier om jezelf eraan te herinneren wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat in het leven. Het helpt je te focussen op wat jij wil en dit ook uit te stralen naar buiten toe! Een oneindigheidsteken (infinity symbool) kennen de meeste mensen wel, maar wat is nu eigenlijk de echte betekenis ervan? En ben jij bekend met de levensboom? In deze blog leggen we de betekenis uit van verschillende symbolen die je veel terug ziet in juwelen. 

Juwelen met hartjes

Het hartje is één van de meest populaire symbolen toegepast in juwelen, en, je raadt het al, hét symbool voor de liefde. De reden hierachter is heel simpel: je hart gaat sneller kloppen als je iemand graag ziet. Maar weet je ook waarom een hartje in hartjesvorm wordt getekend? Dat is ontstaan in de Middeleeuwen. In die tijd deden artsen nog geen eigen onderzoek, maar kopieerden het van de Grieken, van eeuwen daarvoor. In die tijd dacht men dat het hart er zo uit zag, en al snel werd het als het teken van de liefde gebruikt. Hoe dan ook, een juweel met een hartje eraan is perfect om de liefde te vieren!

Ring met hartje Hartjes ketting

Juwelen met dieren

Er zijn ook vaak dieren afgebeeld, op hangers en bedels bijvoorbeeld. Maar wist je dat een dier als symbool ook een speciale betekenis kan hebben? Bijvoorbeeld een vlinder die ooit een rups was, daarom staat een vlinder symbool voor verandering en transformatie, maar ook voor het accepteren van een nieuw leven en het achterlaten van oude gewoontes. Naast vlinders zijn er natuurlijk nog meer dieren te noemen die verwerkt zijn in juwelen. Zo kunnen ze als sterrenbeeld dienen of geeft het iemand kracht om een beer of leeuw als symbool te dragen. Of wat dacht je van een luipaard? Voor sommigen wordt dit dier gezien als teken van goddelijkheid. 

Vlinderketting Lieveheersbeestjes sieraden

Juwelen met de maan

De maan is al een oud symbool en heeft veel invloed op de mens, het geloof en de dieren. Zo wordt de maan in sommige oude culturen gezien als de wederhelft van de zon, zoals Yin en Yang. In het Christendom wordt Pasen altijd gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Bij het Hindoeïsme staat de maan dan weer symbool voor een pasgeboren kind dat een goede gezondheid tegemoet gaat, en een Islamitisch jaar is een maanjaar. De maan heeft dus zeker veel invloed en staat voor veel mensen als symbool voor het leven!

armbanden met maan Lucardi Juwelier Ketting met maan Lucardi Juwelier

Juwelen met ster

Een ster aan de hemel is iets onbereikbaars, maar het is wel altijd zeker dat er sterren aan de hemel zijn. Daarom wordt een juweel met ster gezien als iets dat hoop, verlangens en ambities symboliseert. Ook kunnen sterren mensen leiden door de nacht, waardoor de ster ook symbool staat voor de zoektocht naar je innerlijke licht, geloof en vertrouwen. Juwelen met een ster zijn dus perfect voor iedereen die zich wil focussen op een doel of die graag het licht in zichzelf zou willen vinden.

Armbanden met ster Lucardi Juwelier Sterren oorbellen

Juwelen met levensboom

De levensboom, of 'tree of life' staat symbool voor verschillende zaken in het leven, zoals kennis, wijsheid en zelfinzicht. De betekenis van de levensboom komt uit het Boeddhisme, het is de boom waar Boeddha zat toen hij de Verlichting bereikte. Voor iedereen die zichzelf wil verbeteren en ontwikkelen is de levensboom dus een prachtig symbool om te dragen.

Levensboomketting goudkleurig Ketting met levensboom

Juwelen met infinity symbool

Het infinity symbool is in de zeventiende eeuw gecreëerd door een wiskundige die een teken voor eindeloosheid vast wilde leggen: een som die groter was dan cijfers ooit konden vormen. De laatste jaren is het symbool uitgegroeid tot een superpopulaire modetrend met een mooie betekenis: oneindigheid en oneindige liefde!

Oorbellen infinity symbool Lucardi Infinity armband

Juwelen met een kruis

De bekendste betekenis van het kruis is als symbool voor het Christendom, waar Jezus een offer bracht toen hij gekruisigd werd. Maar het kruis krijgt een nieuwe betekenis met een mooie symboliek. De verticale streep staat voor het contact met de hemel en de aarde, de horizontale streep voor het contact met de mensen om je heen. Met welke reden je ook een kruisje draagt, het is een mooi symbool voor harmonie en balans.

Ketting met kruis Hanger kruisje

Juwelen met klavertje vier

Als je tussen klavertjes een klavertje vier vindt, is dat heel uniek en bijzonder! Het klavertje vier staat daarom als symbool voor geluk. Maar wist je ook dat ieder blaadje een speciale betekenis heeft? De blaadjes van een klavertje vier staan symbool voor geloof, hoop, liefde en geluk.

 Sieraden met klavers Lucardi Juwelier Armbandjes met klavertjes Lucardi

Juwelen met een tekst of quote

Het is een beetje vals spelen, want een naam, initialen of quote is eigenlijk geen symbool, maar het geeft een juweel vaak wel een speciale betekenis. Een aantal populaire juwelenquotes zijn bijvoorbeeld ’I love you to the moon and back’ en ‘Believe in yourself’. Ook kunnen termen betekenisvol zijn, denk maar aan ‘forever’, ‘love’, ‘power’ of ‘hope’. Of kan een naam of initialen aan of op een juweel een persoonlijke toets geven. Elke tekst, naam initialen of quote op een juweel heeft voor iedereen weer een andere betekenis, dit maakt een juweel met een tekst toch heel bijzonder en persoonlijk!

Armband met tekst Guess bangle met quote

Welk symbool spreekt jou het meeste aan? Of deed een bepaalde betekenis je echt aan iemand denken? Een juweel met symbool is altijd tof als geschenk: voor jezelf of om een ander mee te verrassen. Mooi als vriendschapsgeschenk, als cadeau voor de toekomstig peter of meter van je kindje of als geschenkje om iemand te steunen die een moeilijke tijd door gaat. Wat je reden ook is, bij Lucardi shop je de mooiste juwelen met symbool in verschillende materialen en prijsklassen. 

 


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..