30% korting op alle zilveren & stalen juwelen* Shop nu!

Heb je al eens van baargoud of werpgoud gehoord? Ook in België wordt deze trend steeds populairder! In deze blog vertellen we je meer over dit bijzondere juwelengeschenk dat gegeven wordt ter ere van de geboorte van een kindje.

Wat is baargoud?

Baargoud of werpgoud zijn de Nederlandstalige termen voor wat ze in de Verenigde Staten en Engeland kennen als een ‘push present’. Dit is een cadeau dat een mama vlak na een bevalling krijgt, vaak van haar partner maar het kan natuurlijk ook door familie of vrienden gegeven worden. Het geschenk wordt gegeven om het nieuwe leven te vieren maar ook om een mama te verwennen na haar zwangerschap en de bevalling. Van oudsher worden er in verschillende culturen juwelen als geschenk gegeven op bijzondere momenten in het leven. Waarschijnlijk komt daar dan ook de term baargoud vandaan.

Waar komt de ‘push present’ traditie vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk waar deze traditie vandaan komt. Er zijn verhalen dat van oudsher in hogere kringen de traditie is ontstaan om vrouwen bij de geboorte van hun kind een bijzonder juweel te geven, vooral in Amerika en Engeland. En nog altijd is het een traditie voor veel mensen uit deze landen. Ook Amerikaanse en Engelse beroemdheden doen mee aan deze traditie met de meest extravagante cadeaus. Zo kreeg Beyoncé na de geboorte van haar eerste kindje een prachtige ring ter waarde van 35.000 dollar en kreeg Jennifer Lopez een paar diamanten oorbellen met een waarde van 2,5 miljoen dollar na de geboorte van haar tweeling. Ook in het Britse koningshuis wordt deze traditie in stand gehouden, zo kreeg Kate Middleton bij de geboorte van haar tweede kindje een paar oorbellen bezet met groene toermalijn, amethist en diamanten.

Wat kan je geven als baargoud cadeau?

Zo duur als de baargoud juwelen van eerder genoemde beroemdheden hoef je het natuurlijk niet te maken! Met een werpgoud geschenk gaat het vooral om een mooi en persoonlijk aandenken aan dit bijzondere moment. Anders dan de naam doet vermoeden, hoeft baargoud overigens ook geen gouden juweel te zijn. Het belangrijkste bij het uitzoeken van een mooi geschenk na de geboorte van een kindje, is dat het goed bij de nieuwe mama past en iets is wat ze lange tijd kan dragen. Hoewel een juweel altijd een zeer persoonlijke keuze is, geven we je wel enkele tips mee voor een baargoud geschenk:

Birthstone juwelen: juwelen met een geboortesteen

Bij een juweel met een geboortesteen kan je kiezen voor een steentje dat symbool staat voor de geboortemaand van het kindje. Dit is een subtiele manier om het juweel net iets persoonlijker te maken en dat het ook echt past bij het geboortemoment.

Birthstone sieraden

Juwelen met de naam of het initiaal

Een andere tip voor baargoud is om te kiezen voor een juweel met de naam of initialen van het kindje erin gegraveerd. Dit kan je eventueel combineren met de initialen van de ouders, of als er nog een broertje of zusje bij komt, dan kan je die initialen aan hetzelfde juweel toevoegen! Een leuke keuze is een kettinkje met initiaal hangers of een graveerbaar juweel.

Ketting met initiaal

Een sieraad van goud of diamant

Aangezien goud een kostbaar materiaal is, wordt dat vaak gekoppeld aan bijzondere momenten, zoals een verloving, trouw, maar dus ook voor een geboorte. Je kan voor een mooi baargoud geschenk dus ook kiezen voor een juweel dat gemaakt is van een luxe materialen zoals goud, diamant of saffier. 

Diamanten sieraden

Het perfecte moment om jouw baargoud geschenk te geven

Het is zeker geen verplichting om een baargoud geschenkje te geven wanneer de mama nog in het kraambed ligt. Je kan ook op zoek gaan naar een ander mooi moment, bijvoorbeeld wanneer je langsgaat op kraamvisite of tijdens een babyborrel. Wanneer en wat voor geschenkje je ook kiest, het zal een mooi en bijzonder moment zijn en een blijvende herinnering met zich mee dragen!

Wanneer en wat voor geschenkje je ook kiest, het zal een heel mooi moment zijn en voor altijd een bijzondere herinnering met zich mee dragen!  


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..