Juwelen zijn er in allerlei soorten edelmetalen en andere materialen. Hoe langer een metaal mooi kan blijven, hoe meer "edel" een metaal is. Een van de meest populaire edelmetalen is zilver. Het materiaal zilver is zeer gemakkelijk te combineren en het heeft een neutrale kleur. Bij Lucardi vind je dan ook een uitgebreide collectie van zilveren juwelen. Wil jij meer weten over zilveren sieraden? Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat "925" of sterling zilver betekent, of wil je gewoon graag weten hoe je jouw zilveren juweeltjes weer mooi proper krijgt? Wij brengen jou op de hoogte in deze blog!

Waar komt zilver eigenlijk vandaan?

Zilver is een materiaal dat uit de aarde komt, het is dus een natuurproduct. De aardkorst is opgebouwd uit hele kleine deeltjes, dit noem je elementen of atomen. Er zijn meer dan 80 verschillende elementen en één daarvan is zilver. Zilver bestaat uit het scheikundige element argentium met het symbool Ag. In de natuur komt zilver zowel in zuivere vorm als in combinatie met andere elementen voor.

Zilver is van nature een zacht materiaal en is relatief zeldzaam en daardoor kostbaar. Zilver kan onder andere komen uit direct gedolven zilver, maar het kan ook verkregen zijn als een bijproduct van de winning van goud, koper, lood en zink. Ook kan zilver gewonnen worden uit gerecycleerde materialen. De grootste zilvermijnen vind je in Mexico, Peru, Verenigde Staten en Canada.

zilveren kettingen Lucardi

Wat is 925 sterling zilver?

Puur zilver wordt ook wel fijn zilver genoemd, maar dit materiaal is veel te zacht om juwelen van te maken. Daarom wordt het pure zilver gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen om het sterker te maken. Deze vermenging van verschillende metalen heet ook wel een legering.

Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hiervoor koper gebruikt. In sterling zilveren juwelen zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925. Het cijfer verwijst naar de hoeveelheid puur zilver in het juweel, namelijk 92,5%.

Een leuk feitje om mee af te sluiten: de naam sterling zilver is afkomstig van het oud-Engelse steorling. Sterling betekent 'met een kleine ster' verwijzend naar de zilveren munten die in Normandië voorzien werden van een ster. Het Franse woord 'esterlin', wat 'hard' betekent, heeft ook bijgedragen aan de term sterling zilver.

Waarom verkleuren zilveren juwelen?

Elk materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Deze reageren allemaal op invloeden van buitenaf. Bij zilveren juwelen is dit soms door middel van een verkleuring bijvoorbeeld dat ze groenig, zwart of dof worden.

Geen echt zilver?

Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren juwelen. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt. Deze reactie ontstaat doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht voorkomt.

Zilveren juwelen reageren ook op de zuurgraad van je huid. De zuurgraad van je huid is per persoon verschillend en is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld met wat je eet, of je alcohol gedronken hebt, of je medicijnen slikt, of hoeveel je ranspireert.

Verkleuring bij zilver kan gebeuren, maar is niet erg

Verkleuring van zilveren juwelen is een natuurlijke eigenschap van zilver, en daarom helemaal niet erg! Je kan de aanslag gemakkelijk weghalen met bijvoorbeeld een zilverpoetsdoek. Omdat het verkleuren van zilver vaak heel geleidelijk gaat, heb je het pas na een tijdje door. Als je het ziet kan je het zilver dus weer oppoetsen.

Merk je dat zilveren juwelen bij jou snel dof of zwart worden? Je kan dan kiezen voor een juweel met een rhodiumplating. Lees er hieronder meer over.

Waarom zijn zilveren juwelen soms rhodium plated?  

Soms hebben zilveren juwelen een plating, vaak is dit dan rhodiumplated, rosé- of goldplated. Een zilveren juweel met plating is een sieraad van zilver met een klein laagje van een ander materiaal eromheen. Bij rosé- of goldplated sieraden is dat dus een laagje van rosé- of geelgoud. Omdat er maar een klein laagje goud wordt gebruikt, zijn plated juwelen betaalbaarder dan massief gouden sieraden. 

Rhodiumplating voor extra bescherming

Zoals je hebt kunnen lezen is er ook een rhodium plating, deze wordt bij zilveren en zilverkleurige juwelen steeds vaker gebruikt. Rhodium is een hard, zilverwit metaal. Bij rhodineren wordt er een laagje rhodium over het zilveren juweel aangebracht. Omdat rhodium zo’n sterk materiaal is, beschadigen sieraden minder snel. Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het het niet meer oxideren en dus niet meer dof, of zwart worden. En hierdoor heb je er veel langer plezier van!

Onderhoud van zilveren juwelen

Juwelen zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als dit een edelmetaal is. Zo kan het gebeuren dat je zilveren juweeltje iets doffer wordt naar verloop van tijd. Dit komt o.a. door parfum, zeepresten of de zuurgraad en transpiratie van je huid. Maar hoe voorkom je nu dat je zilveren juwelen dof of zwart worden?

  • Doe je juwelen pas om of aan na je parfum, maquillage en andere verzorgingsproducten.
  • Slaap niet met zilveren juwelen, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid en voorkom je beschadigingen en vervormingen.
  • Douche, zwem of sport niet met juwelen om.
  • Draag geen juwelen bij zwaar werk of als je bijvoorbeeld gaat poetsen met schoonmaakmiddelen.
  • Draag je je juwelen een tijdje niet? Berg ze dan goed op, bijvoorbeeld in een beschermende juwelendoos

Hoe maak ik mijn zilveren juwelen terug proper?

Je kan je zilveren juwelen het beste schoonmaken met een speciale reinigingsvloeistof voor zilveren sieraden. Hierbij leg je de juwelen in een dompelkorfje en laat de vloeistof enkele minuten inwerken. Vervolgens spoel je de juwelen grondig af en droog je deze af met een zachte doek. Heeft jouw zilveren juweeltje een plating? Gebruik dan geen reinigingsvloeistof! Dit beschadigt de beschermde rhodiumplating, of het geelgouden of roségouden laagje. Gebruik in dit geval alleen een zilverpoetsdoek.

Speciale poetsdoeken

Naast poetsmiddel kan je ook een poetsdoek gebruiken om jouw juwelen weer terug proper en glimmend te krijgen. Deze poetsdoeken reinigen en poetsen zilveren sieraden door deze eenvoudig op te wrijven. Het geeft je juweeltje weer een stralende glans! Wanneer je sieraad erg vuil is, kan je de punt van de poetsdoek vochtig maken, en het vuil wegwrijven. Vervolgens kan je het juweeltje napoetsen met het droge gedeelte. Let op! de poetsdoek kan niet in de was, want dan raakt deze zijn werking kwijt.

Zilveren juwelen kan je ook verzorgen in een sopje van groene of elke andere milde zeep en warm water. Borstel het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en spoel het sieraad daarna af met lauw water. Droog het sieraad met een niet-pluizende doek.

Ben je benieuwd geworden naar onze collectie zilveren juwelen? Die shop je uiteraard op onze webshop of in de winkel. Je mag ook altijd binnenspringen in één van onze winkels als je denkt dat je juweeltje wel een oppoetsbeurt kan gebruiken. Onze medewerkers kunnen jouw juwelen even oppoetsen en je advies geven over de verzorging van juwelen.


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..