2+1 gratis op alles*. Combineren is mogelijk. Shop nu!

6 tips, hoe schrijf je het beste Sinterklaasgedicht?

Zorg dat de Sint trots op je kan zijn!

“De Sint zat te denken… wat zou hij dit jaar schenken.” Deze afgezaagde zin kennen we nu wel… tijd voor léúke gedichten. Om je Sinterklaas gedicht dit jaar een stuk beter te maken hebben we de 6 leukste tips voor je op een rijtje gezet

 

 

#1 Niet op 4 december beginnen!

Hoe verleidelijk het uitstellen van gedichten ook is, doe het dit jaar niet! Begin gewoon op tijd en zorg niet dat je de avond van ten voren nog even snel iets in elkaar aan het flansen bent. Daar worden de gedichten niet veel beter op! (maar, oke… misschien wel origineler)

 

 

#2 Maak het persoonlijk

Het is extra leuk als je merkt dat een Sinterklaas gedicht speciaal voor jou geschreven is. Vermijd de clichés en bedenk voordat je gaat schrijven eerst wat je precies wil vertellen. Gebruik hierin bijvoorbeeld een leuke anekdote over de persoon voor wie je het schrijft, of de reden waarom je het cadeautje hebt gekocht. Wees niet bang om humor te gebruiken, want een beetje lachen maakt de avond alleen maar gezelliger!

 

 

#3 Rijm er op los

Tja, dat een Sinterklaas gedicht rijmt is toch wel belangrijk. Als je een onderwerp of verhaal hebt verzonnen die je wil vertellen in je gedicht, dan kun je beginnen met de zinnen opbouwen. Kies simpele woorden op het einde. Enne… een beetje valsspelen mag wel. Je kunt altijd gebruik maken van een rijmwoordenboek als je even niet op een leuk rijmwoord kunt komen. 

 

 

#4 Kies een rijmschema en blijf hierbij

Een rijmschema geeft aan welke zinnen van een gedicht op elkaar rijmen. Het beste kun je een rijmschema pakken die je heel het gedicht door aanhoudt. Het makkelijkste is AABB, zoals hieronder, maar wil je écht origineel zijn dan kan je gaan voor ABAB, ABCB of een limerick: AABBA.

A: De zoektocht naar cadeautjes is weer begonnen

A: Maar de Sint heeft een perfect cadeautje verzonnen

B Hij zocht voor jou naar een cadeau met veel bling

B: En vond bij Lucardi deze prachtige ring!

 

 

#5 Voorkom dat je gedicht hakkelend wordt voorgelezen

Niets is zo vervelend als dat je hard op een gedicht hebt zitten ploeteren en dat de persoon voor wie het is, het vervolgens verkeerd leest. Dit kun je voorkomen! Zorg ervoor dat er een goed ritme in je gedicht zit. Probeer er hierbij voor te zorgen dat er geen groot verschil is in het aantal lettergrepen van de zinnen. Mocht je dit moeilijk vinden, lees hem dan eens hardop voor aan jezelf.

 

 

#6 Het laatste redmiddel: de gedichten generator

Ben je een hopeloze gedichtenschrijver en lukt het ook niet om iets leuks te schrijven met de bovenstaande tips? Dan kan je hier de hulp van een online gedichten generator inschakelen. Hier kun je invullen voor wie het cadeau is en wat je gaat geven. Je kunt uit een aantal zinnen kiezen. Zo lijkt het alsof je een persoonlijk gedicht hebt gemaakt… en dat laten we iedereen graag denken natuurlijk ;). 

 

 

Zeker zijn van een perfecte pakjesavond?

Verwen jouw (b)engeltje deze pakjesavond met een mooi sieraad. Shop de leukste kinderarmbanden hier!

 

Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..